NİĞDE / MERKEZ - Atatürk Ortaokulu

ATATÜRK ORTAOKULU TARİHÇESİ

Niğde Merkez İnönü İlköğretim Okulu, 1940 yılında Yukarı kayabaşı mahallelerinin ortasında şimdiki Hıdır ağa Mescidinin olduğu yerde evden bozma bir binada eğitim ve öğretimini sürdürürken şimdi mevcut okulun bulunduğu yerde planlı binasının yapım çalışmalarına başlanmıştır. Çalışmalar 1946 yılında bitirilmiştir. Zamanın Niğde Valisi olan merhum Ahmet Niyazi MERGEN okulun yapımında çalışanları sık sık ziyaret ederek onlara moral vermiş ve ortaya muhteşem bir eser çıkarmasını istemiştir.

İnşaatın temelinde Niğdeli vatandaşları imece usulü ile çalıştırmış kağnı ve at arabalarını inşaata gerekli kum, taş gibi malzemelerin taşınmasında kullanmıştır. Kumları eski Gümüş Deresinden, taşları Kumluca Köyünün üzerindeki yüksek tepelerden ve Kayabaşının Taş kesti mevkiinden inşaat yerine getirtmiştir. Gerekli demir ve çimento ise Niğde esnaflarından bağış olarak temin etmiştir. İnşaatta çalışan usta ve işçilerden durumu zayıf olanların yevmi yelerini vererek çalıştırmış, bu parayı da Niğdeli vatandaşların katkıları ile ödemiştir. Vatandaşların birçoğu da gönüllü olarak bu çalışma içerisinde yer almıştır.
                İnönü İlköğretim Okulu, o zamanki tekniğe göre taş mimarisinin en güzel örneğidir. Bu bina bugün yine Niğde ilinin en sağlam ve en güzel binalarından biridir. Yapım tekniği ve yontma taş işçiliği ile bina tarihi bir özelliğe sahiptir.
İnönü İlköğretim Okulu 1946 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu tarihten günümüze kadar Niğde ilinin geleceğine yön verecek 7306 dan fazla öğrenci mezun etmiştir.

2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılında zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla okulumuz ikinci dört yıllık eğitim uygulamasına geçip Ortaokula dönüştürüldü. Atatürk İlköğretim Okulunun 5.6.7.ve 8. sınıf öğrencilerinin ve öğretmenlerinin tamamı Atatürk Ortaokulu olarak adı değiştirilen bu okula nakil oldular. Toplam Öğrenci sayısı 1000 in üzerine çıktı.2012 yılının 28 Aralık ayına kadar İnönü İlköğretim Okulu binasında Eğitime devam edildi. 29 Aralık ayından sonra da Ticaret Lisesi binasına taşındı. 2012 -2013 Eğitim ve Öğretim yılının kalan kısmına bu binada devam etmektedir.

Kendini eğitime ve öğrencilerine adamış bir kadrosu, her zaman ileriye, bilime ve teknolojiye dönük yüzü ile Atatürk Ortaokulu, Niğde'nin eğitimdeki gururu olmuştur.

Yayın: 12.07.2013 - Güncelleme: 08.05.2023 13:04 - Görüntülenme: 3634